: : : RECENSIES : : :

meer informatie over Airplanes & Skyscrapers

"Een prachtig document over herinnering aan wolkenkrabbers en sierlijke vliegtuigen die opnieuw een plek moeten krijgen na 11 september vorig jaar. Combinatie van een spreekbeurt en film, knutsel-vertelling op z'n Hotel Modern's. Eenvoudig, krachtig, zonder poeha en recht in het hart. Het is echt een klein juweeltje in de 11/9-documentaire vloed."
(VB voor www.moose.nl , gezien 28/11/02)


Uitgave: NOORD HOLLANDS DAGBLAD
Editie: ENKHUIZER COURANT
Publicatiedatum: 10-02-2003
Auteur: KOTTMANN, HANS

Aangrijpende kijk op '11 september'

,,Wanneer begon 11 september?'', vraagt vormgever/performer Ricky Seabra zich af in zijn interessante, soms aangrijpende videoperformance 'Airplanes & Skyscrapers'. Vervolgens noemt en visualiseert hij via overheadprojector en videobeelden een paar interessante, mogelijke raakvlakken. Zoals de eerdere bomaanslag in de parkeergarage van het WTC, de Hollywood-film 'Towering Inferno' uit 1974 of een bijzondere gebeurtenis uit 1931 waarin een grote zwerm Canadese vogels zich bij hun traditionele trek naar het zuiden massaal in het Empire State Building boorden.

Seabra studeerde in New York en Eindhoven, werkte als artiest en ontwerper in Brazili‘, de VS en Europa mee in dansproducties en ontwierp promotiemateriaal voor films als 'Pulp ficton' en 'The Piano'. Hij kreeg internationaal erkenning voor zijn capsule-concept om kunstenaars en sociale wetenschappers de ruimte in te sturen. Seabra maakt de kijker in zijn multimedia project deelgenoot van zijn idee‘n, kennis, herinneringen en gevoelens. Van zijn plezier in het tekenen van constructies die letterlijk over hoge gebouwen geschoven worden en zijn ontzag en angst voor lucht-, ruimtevaart en wolkenkrabbers. Ooit gedacht dat de piek van het Empire State Building als landingsplaats voor bijvoorbeeld de Zeppelin was voorzien?

Op 11 september bevond hij zich in Nederland, maar hij lijkt de Twin Towers op z'n duimpje te kennen. Zijn eerste kennismaking, twintig jaar geleden, weet hij in woord en beeldpo‘tisch over te brengen. Zo zag hij vanaf het observatiedek op de 11e verdieping welgeteld 19 vliegtuigen als vuurvliegjes in de lucht hangen en hij nam een adembenemende zonsondergang waar die bij navraag eerder toegeschreven moest worden aan de uitstoot van de chemische fabrieken in het naburige New Jersey.

De muziekkeuze is weloverwogen historisch en ter zake doende afgestemd, van Petula Clark en Fleetwood Mac tot het Amerikaanse volkslied. Wat dit hoor- en kijkcollege des te aangenamer maakt is dat het nergens zweverig wordt. Zo toont Seabra ook de belachelijkheid van sommige veiligheidsvoorschriften in vliegtuigen aan en geeft een geestige minicursus 'kaperverdediging', met als praktisch voorbeeld de man met de 'bomschoen' die kort na 11 september werd gepakt.

Aan het eind pleit hij er niet zozeer voor om een monument ter nagedachtenisaan de slachtoffers en de omgekomen heldhaftige reddingswerkers op te richten, maar vooral om het kolossale en imposante van de Twin Towers postuum te reflecteren. Daarvan geeft hij een indrukwekkend, in glas gespiegeld voorproefje. Aldus geeft Seabra de wereld iets terug van een betreurenswaardig, reusachtig statussymbool.

Voorstelling: 'Airplanes & Skyscrapers'. Concept, tekst en performance: Ricky Seabra. Gezien op 6 februari in Gasthuis in AMSTERDAM. Nog te zien: PURMEREND, 8 maart, De Verbeelding; AMSTERDAM, 17 maart, Bellevue; IJMUIDEN, 25 maart, Witte Theater; ALKMAAR, 29 maart, Provadja. )


Persoonlijke artistieke impressie

"Nine-eleven" door Ricky Seabra's ogen

door Rob Nederpelt

Op de hondertiende verdieping van het World Trade Centre was het observatie-platform. Daar lag heel de wereldstad aan je voeten, terwijl de vliegtuigen in de verte door de lucht kruisten. Voor de Braziliaanse Amerikaan Ricky Seabra stond die plek gelijk aan puur geluk tijdens zijn verblijf in New York, ergens eind jaren tachtig. Hij was student grafische kunsten en geobsedeerd door alles wat met de ruimte te maken heeft. Vooral van wolkenkrabbers en vliegtuigen kon hij maar niet genoeg krijgen. De ramp van elf september 2001 raakte hem daarom in zijn hart, ook al was hij instussen naar Amsterdam verhuisd.

Ruim een jaar na nine-eleven heeft Seabra zijn verbijstering omgezet in een artistieke impressie die vooral ook persoonlijk is. Hij gebruikt gemanipuleerde film en video om een beeld te geven van wat er in hem omgaat. Dat doet hij indrukwekkend en uiterst creatief. Hij heeft genoeg aan de projectie van zijn twee onderarmen op een groot filmdoek om het beeld van de instortende Twin Towers op te roepen. Intussen vertelt hij er zijn eigen verhalen bij, hoe hij in het gras lag en opkeek tegen die twee kolossen. Hoe de lift omhoog suisde naar het dak van New York. En hoe er ook na die elfde september 2001 eigenlijk niets veranderde, dat de risico's nog steeds enorm zijn. Hij laat zien hoe prachtig de moderne technische ontwikkelingen zijn, en hoe kwetsbaar die ons maken.

Wat performer Ricky Seabra goed invoelbaar weet te maken is dat er op die rampzalige dag veel meer instortte dan een stel wolkenkrabbers. In fraaie, originele beelden laat dit In Memoriam zien dat het vooruitgangdenken een duizelingwekkende klap kreeg toegediend die nog lang zal nadreunen. De blijheid en de onbevangenheid van oude filmfoto's hebben plaatsgemaakt voor angst en verwarring. Daar zijn we voorlopig nog niet vanaf.

Brabants Dagblad Ed. Tilburg
van: 03.03.2003, Pagina: 6


SP!TS - 10 maart, 2003-03-10

"Airplanes & Skyscrapers", een aangrijpend verhaal

Bekijk 't leveren jongeren wekelijks een beijdrage aan Sp!its. Zij doen dat per toerbeurt en steeds naar aanleiding van een voorstelling. Deze week: Lieke Mulder (16). Meer informatie: www.bekijkt.nl

PURMEREND - Op zijn handpalmen zijn de silhouetten van twee vliegtuigen getekend, terwijl hij ze omdraait symboliseren zijn armen twee langwerpige torens, de Twin Towers. Met een camera projecteert hij de beelden op het grote videoscherm achter hem. Ricky Seabra, al zijn hele leven geobsedeerd door vliegtuigen en wolkenkrabbers, verteld in een Engelstalige video-performance zijn versie van de ramp op 11 september 2001.

In de tijd dat Ricky Seabra in New York woonde ging hij graag naar het observatiedek toe, op de 110de verdeiping van het World Trade Centre. Hij telde de vliegtuigen die rond de hemelhoge gebouwen van New York cirkelden als vuurvliegjes in een donkere hemel. Het was zijn hobby vliegtuigen te kijken, het was zign hobby wolkenkrabbers te bestuderen, maar sinds 11 september zijn deze twee hobby's onlosmakelijkmet elkaar verbonden.

Wat liet 11 september beginnen, is een van Seabra's grote vragen. Was het de eerste terroristische aanslag, toen een man als levende bom de Twin Towers in rende en de eerst paar verdieping van het gebouw in de brand vlogen? Of was het nog eerder, toen het Empire State Building net af was en de zuidwaarts trekkende vogels er massaal tegen aan vlogen? Al zijn verhalen begeleidt Seabra met geluid en met geprojecteerde beelden die hij ter plekke maakt. Hij speelt me licht en schaduw. De combinatie van geluid en beeld geeft en goede invulling van Seabra's verhaal.

Het geeft veel impact om een persoonlijk verhaal te horen over zo'n onderwerp, maar niet alleen de trieste kanten van 11 september worden belicht. Op een grappige wijze steekt Seabra de draak met de rare veiligheidsvoorschriften van vliegtuigen. "Met een plastic mes bij onze vliegtuigmaaltijd kunnen we ons weer veilig voelen", spot hij, nadat hij heeft verteld hoe zijn vliegreis zestig dagen na de ramp was verlopen. Ook staat hij stil bij de Bush, Hussein en Bin Laden-poppen die na de ramp als Hero Builders worden verkocht. Een idiotie, meent Seabra. Hij zal stil blijven staan bij zijn torens, terugdenkend aan de oude vertrouwde skyline van New York.

Airplanes and Skyscrapers van Ricky Seabra Gezien: 8 maart in De Verbeelding te Purmerend Tour tot en met 29 maart Meer info: www.rickyseabra.com


Kleine voorstelling over grote gebouwen. Seabra wil zijn wolkenkrabbers en vliegtuigen terughebben van de terroristen en protesteert tegen de besmetting van beelden die eigenlijk heel mooi zijn. Persoonlijk verhaal, helder verteld. Gelukkig wordt 911 niet het door Seabra gevreesde eind van het futurisme: ik heb begrepen dat er op de plaats van het WTC iets nog veel hogers gebouwd gaat worden. En dat is natuurlijk de enige oplossing. (SvdB voor moose.nl, gezien 06/02/03)


Commentar in De Morgen in de context van Het Theater Festival :

RANDPROGRAMMA THEATERFESTIVAL TOONT MAATSCHAPPELIJKE BEKOMMERNIS

Van onze medewerker    Wouter Hiliaert         

De morgen 9 september 2003

De val van de Twin Towers,  deze week twee jaar geleden, heeft niet alleen het    wereldtoneel danig veranderd,  ook op het eigenlijke toneel is de nawerking van de ramp voortdurend zichtbaar geweest. Heel wat gezelschappen kozen voor de enscenering van een klassiek oorlogsstuk, en ook expliciet kwamen Bush en het Amerikaanse imperialisme meermaals aan bod. Politiek op het podium mag weer en precies rond die vaststelling was het parallelprogramma  van het voorbije Theaterfestival opgebouwd.   

De voorstellingen die in de Zwarte Zaal en het Pieten Huis geprogrammeerd stonden, staken schril af tegen de 'grote' selectie. Het waren kleine breekbare projecten die hun actuele thematiek niet zelden presenteerden met de individuele makers mee in beeld. Johan  Heldenbergh kroop voor zijn weergaloze kritiek op klein -Vlaanderen nog wel in de huid van John Massis, maar Joost Vandecasteele spuwde in Mustafa's Travels gewoon als Joost zelf.

Ook de Amerikaan Ricky Seabra maakte in zijn soloperformance Airplanes and Slcyscrapers voortdurend nieuwe vertelbewegingen vanuit zijn eigen levensverhaal.

Het is een opvallende tendens binnen het nieuw-maatschappelijke theater van na 11 september. De illusie heeft veelal plaatsgemaakt voor een openlijk autobiografische opzet. Kritiek op het wereldbestel wil blijkbaar vooral een subjectieve kritiek zijn en komt dan ook vaak van  één eenzaam optredende performer. Dat toont aan dat acteurs een grotere noodzaak zijn gaan,voelen om hun persoonlijke stem te verheffen, maar daarbij tegelijk een zekere schroom blijven ervaren voor brede, algemene analyses. Hun subjectieve bekommernis vindt in de monoloog haar ideale vorm, omdat er voorlopig nog amper andere dramatische uitdrukkingsmiddelen    gevonden zijn die een beter alternatief kunnen vormen.  

Dat gemis aan adequate vormen viel vooral op in een voorstelling als Zabibi en Muzalifa van Wederzijds. Het Nederlandse jeugdtheatergezelschap koos wel nog voor een theatrale uitbeelding van klassieke personages. Actrices Bente Jonker en Rian Gerritsen speelden in een exotische tent met tapijten en kussens twee Afghaanse meisjes in een traditionele boerka. Je kreeg te zien hoe Zabibi's ouders  omkwamen in een moslimextremistische moordpartij en hoe Muzalifa's moeder bij haar bevalling moest doodbloeden,  omdat er iets niet strookte met  de koran. Volstrekt uniek is zo'n  tot leven gewekt verslag uit een  ver en vrouwonderdrukkend  land, zeker voor jongeren, maar de dik opgelegde speelstijl van  Wederzijds vloekte nogal met de  uitgebeelde problematiek. Nieuwe maatschappelijke interesses  vragen echt om nieuwe vormen.  

Vaak experimenteert het  theater van na 11 september  daarom met moderne documentaire middelen, zoals video of  internet. In het prettige Turks  voor beginners presenteerden  twee Nederlands-Turkse vrouwen  hun eigen cultuur in de  vorm van een cursus voor het  autochtone publiek, over 'de  vrijetijdsbesteding van de Turk'  of 'intimiteit onder Turken'. Achter de actrices passeerde  video- en fotoniateriaal uit hun  eigen jeugd. Live op scène zaten zelfs hun twee echte moeders, bijna als autobiografische en documentaire decorstukken. Inzet van dit project was immers, net als in Zabibi en Muzalifa, een levensechter beeld te schetsen van de vaak stereo-   tiep behandelde positie en seksualiteit van de Arabische vrouw. Alleen werd de tragikomische dramatiek hier veel rechtstreekser uit de werkelijkheid gehaald, zoals dat trouwens vaak gebeurt in nieuw-maatschappelijke performances.

In Theatre of War van Pieter Verhees en Rogier Schippers ging het technologische documentarisme zelfs zo ver dat er op het podium live werd gechat met oorlogsslachtoffers uit de   hele wereld. Elke theatrale bemiddeling viel hier weg, en   een grotere ruimte voor interpersoonlijk contact kwam in de plaats. Ook dat is een effect van 11 september. Maar of dit soort  van projecten nog begrepen kan worden als theater? Amper.

Het blijft erg moeilijk om de scherp aangevoelde noodzaak om de wereld expliciet te bevragen perfect te verzoenen met de esthetische verwachtingen van een publiek. Diegene die daar  nog het beste in slaagde, was Seabra in Airplanes and Skyscrapers. Met een minicamera boven zijn centrale tafel projecteerde hij op het achterdoek sobere, poëtische beeldmetaforen van 11 september. De Amerikaanse Amsterdammer vertelde en speelde zijn eerste bezoek aan het World Trade Center na en ging ook terug in de geschiedenis om de oorzaken van de uiteindelijke WTC-catastrofe te duiden. Daarbij vormde zijn fascinatie voor steeds betere vliegtuigen en steeds hogere wolkenkrabbers de leidraad. 'Elf september was het failliet van het futurisme', zo zei hij. Het   was de enige echt politieke uitspraak waar Seabra zich in deze ironisch-afstandelijke  performance toe liet verleiden. Het theater van na 11 september haalt vanuit een individuele bekommernis wel de actuele werkelijkheid het podium op, maar durft nog niet direct iemand met de vinger na te wijzen, laat staan dat vingertje eens eventjes op te steken. 


: : : AFFICHES : : :

 

.

.
See other Projects

yo@rickyseabra.com