::: Kunstencentrum nOna krant :::

Airplanes & Skyscrapers

Mechelen, september/oktober 2002

kc nOna start seizoen 2002-2003 op 11 september, een dag die na 2001 de geschiedenis ingaat als de dag dat de hel losbrak in NYC en onbekenden 'The Land of the Free' bij de keel grepen. De terroristische aanslagen op de Twin Towers in NYC leken wel Hollywood-fictie. Uit radio's weergalmde een realtime War of the Worlds: gruwelijk echt en duizenden slachtoffers. Wijlen Orson Welles zou zijn oren niet geloofd hebben.

In kader van deze datum presenteert en coproduceert kc nOna Airplanes & Skyscrapers van de Braziliaanse Amerikaan Ricky Seabra. Als grafisch ontwerper, performer en kunstenaar herdenkt Ricky Seabra de terroristische aanslagen met een letterlijk wervelende solo performance. De ingredi‘nten van zijn performance zijn onder meer ruimte, vliegtuigen, wolkenkrabbers en de manipulatie van beelden. Behalve Airplanes & Skyscrapers werkt Seabra momenteel aan het grootschalig project The World Trade Center Memorial, een herdenking opnieuw vanuit een grafische benadering, maar wel in en rond Ôground zeroŐ en met oog voor special effects.

De performance Airplanes and Skyscrapers is gebaseerd op een zeer persoonlijke belevenis, namelijk een obsessie voor vliegtuigen en wolkenkrabbers. Eventueel herkenbaar is Ricky's paradoxale houding tegenover vliegtuigen, waarvoor hij een excessieve bewondering koestert Žn een uiterst ongezonde angst. Seabra leefde zo'n 7 jaar in New York City en het observatiedek op de 110ste verdieping van het World Trade Center was zijn favoriete plaats. In Airplanes and Skyscrapers recontextualiseert Ricky Seabra de vele beelden en herinneringen van vliegtuigen en wolkenkrabbers die na de gebeurtenissen van 11 september 2001 niet meer dan terreur en kwetsbaarheid symboliseren.

Deze performance is zeer afwisselend en belooft een heuse visuele reis naar een wereld van teleurstelling en hoop. Solo vertelt, beweegt, manipuleert en overstijgt hij ieders verwachtingen met meer dan simpelweg een verhaal over de aanval op symbolen van financi‘le macht, over de aanval op rood-wit-en blauw patriottisme.

Ricky Seabra is een kunstenaar met een buitengewone visie en 'ruimtelijke' ambities. Na zijn grafische studies in NYC, ging Ricky Seabra aan de slag als artiest en ontwerper in Brazili‘, de Verenigde Staten en Europa en dit in samenwerking met verschillende choreografen. In een vroegere periode hield Ricky Seabra zich ook een tijd bezig met het ontwerpen van promotiemateriaal voor films als Pulp Fiction, The Piano, The House of the Spirits and Pret-a-Porter & Exotic, Unzipped, Restoration, Blue in the Face,É

De aard van zijn creaties en performances verraden steeds zijn passionele belangstelling voor de ruimte en nog meer zijn astronautische aspiraties. In A Moon with a View een interview in het e-blad Space.com (april 2000) verklaart Ricky Seabra dat hij als kind heelder maansteden fantaseerde. Ondertussen evolueerde de kleine fantast tot een ervaren en gedreven ontwerper die consequent de idee volgt om kunst en kunstenaars een plaats te geven binnen de 'NASA scene'. Daarom ontwierp Ricky Seabra de ISADORA module (2000), een design ruimteschip dat ruimtevaarders niet alleen in staat stelt wetenschap te praktiseren, maar ook kunst buiten de aardse grenzen te cultiveren.


.
Back to Index

yo@rickyseabra.com

 

Richard Seabra

..