Ricky Seabra kijkt als buitenstaander naar 9.11

Performance

Van onze redacteur Geert Sels

MECHELEN - De Amerikaanse Braziliaan Ricky Seabra (38) bereidt in Mechlen een solo voor over "9/11". Hij is gefascineerd door ruimte en wolkenkrabbers, en moet zich hier dus in menig opzicht in de Low countires voelen. Seabra :"Deze morgen zag ik een laagvliegend lijnvliegtuig voor de Sint-Romboutstoren nadaren. Vroeger zou ik gedacht hebben: prachtig, zo elegant als het voorbijvliegt. Nu denk ik alleen nog aan dat ene moment van de aanslag."

De terroristen van Al-Qaeda hebben fysiek ravage aangebracht in New York en het symbool van het kapitalsme getroffen. Maar in zijn hoofd hebben ze de herinneringen in een andere context gedwongen. Zeven jaar woonde Ricky Seabra in New York. De top van de Twin Towers was zijn pleisterplaats als hij zich melancholisch voelde of als hem een groot geluk te gebeurt gevallen was. "Dat viel vorig jaar allemaal weg. De enige context die sinds dan op het voorplan komt, is die van de aanslag. Nu is het aan mij om opnieuw te contextualiseren. Dat is in eerste instantie het beeld van vroeger pogen te hersetellen. Daarom doe ik deze performance."

Als zoon van een Braziliaanse diplomaat pendelde hij onophoudelijk tussen zijn vaderland en de Verenigde Staten. Lagere School liep hij in Washington DC; was hij terug in Brazilie dan was het op een American School. Toen hij negentien was aatrok hij in zign eentje naar New York voor een opleiding in de grafische kusten. Hij woonde in het harte van Manhattan, aan de Union Square, toen nog een buurt die er wat verwaarloosd bijlag. Kijkt hij tegen de aanslag aan als Amerikaan of buitenstaander: Seabra: "Mijn eerste reactie was: dit is een aanval op mijn land, get them, the motherufckers. Ik zou het eerder persoonlijk noemen da chauvinistisch. Later ben ik me almaar meer buitenstaander gaan voelen. Dat had te maken met die Amerikaanse vlaggen overal, de magazines die over niets anders schreven en dat uitentreuren God bless America. Ik was het zat. Ik associeer het met de patriottische liederen die we in de lagere school moesten zingen. Het heeft me vijfentwintig jaar gekost om te besluiten dat ze de mensen indoctrineren."

In zijn performance plaatst hij zich in de positie van de buitenstaander. Alleen zo kan hij het zich permitteren om met virtuele technieken door het Wolrd Trade Center heen te vliegen. Seabra: "In de Verenigde Staten zou dat allicht van slechte smaak getuigen . Iemand die een vriend verloren had bij de aanslag, voelde zich beledigd omdat ik het onderwerp claimde. Amerika reageert hypergevoelig op het onderwerp. Het beeld van de torens is van all films en tv-reeksen weggehaald. Zelfs "Imagine" van John Lennon werd door de Federal Communications Commission verboden. Het liedje zou de mensen overstuur maken."

Als tijdens zijn opleiding keek Seabra over de hokjes van het curriculum. Zijn grafische studies dateren van voor het Mac-tijdperk, zodat hij onder meer intensief sutudiewerk verrichtte naar de typografie van de Helveticsche letter 'S'. Daarnaast domplede hij zich onder in schrijfcursussen, in zestien-millimeteranimatie en -film. Bij de filmmaatschappij Miramax ontwierp hij mee de affiches voor The Piano en Blue in the Face. "Ons geheim was dat we kunstfilms promootten alsof het Hollywood-blockbusters waren. We noemden ons team de 'glorieuze foto-retoucheerders'."

Die ervaring en zijn fascinatie voor vliegtuigen en ruimte gebruikt hij in Airplanes & Skyscrapers. Vorig jaar beëindigde hij over dat onderwerp een masters opleiding in Eindhoven. In zijn eindwerk The Isadora Module werkt hij een model uit voor een capsule die met een shuttle mee de ruimte inkan. Seabra: "De ruimtevaart is te eenzigdig op de wetenschappen gericht. Ik pleit ervoor om artiesten, mesnen uit de menswetenschappen, filosofen, antropologen mee de ruimte in te sturen. In mijn model zeg ik de ruimtevaarders hoe dat moet. Ze hebben het maar uit te voeren. En de eerste naam op de reservatilijst is natuurlijk die van mij."

_______________________________________________________

Ricky Seabra met "Airplanes & Skyscrapers", op 11 en 12 september (20:30 uur) in KC Nona, Begijnenstraat 19, Mechelen. Reserverigen 015-20.37.80 of www.nona.be

 

 

.
See other Projects

yo@rickyseabra.com